Sări la conţinut

Putem spune despre Dumnezeu ca este responsabil?

17 iunie 2007

Draga Ted Doru Pope,

Am inteles acum problema ta cu relatia suveranitate-responsabilitate in comentariul la pstingul „Disciplina crestina si sanatatea mintii (1) Caracterul lui Dumnezeu„. Deocamdata uite raspunsul meu in a nutshell.

Totul decurge din distinctia pe care trebuie sa o facem intre libertate si arbitrariu, sau între un suveran si un despot. Un suveran uman este responsabil fata de Dumnezeu, fata de niste principii, fata de poporul peste care domneste. Într-un astfel de caz, responsabilitatea vine ca un corectiv, sa il fereasca pe monarh de a aluneca in abitrariu si despotism.

La Dumnezeu insa, responsabilitatea este un aspect al suveranitatii sale, pentru ca nu exista o instanta mai inalta decat el. El nu poate fi suveran intr-un alt mod decat intr-un mod responsabil, pentru ca actioneaza in concordanta cu propriul caracter si pentru ca iubeste (creatia). El este, evident, liber in economia lui, in actiunile lui asupra creatiei. Dragostea nu izvoraste niciodata din necesitate.

Chiar daca cred ca ceea ce am spus mai sus este corect, atunci cand am vorbit despre Dumnezeu in seria anterioara de postinguri, am preferat sa vorbesc despre suveranitate mai degraba decat despre responsabilitate tocmai pentru a evita confuziile. Atunci cand aplicam insa cele patru principii de care vorbeam la noi, ceea ce la Dumnezeu inseamna suveranitate, la noi inseamna responsabilitate. Asa vad eu lucrurile. Tu ce parere ai?

Multumesc Ted Doru pentru comentarii!

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: