Sări la conţinut

Pocaitii si libertatea

3 martie 2008

Interviu dat lui Andrei Ivan in 18.10.2007 (3)

A.I. Cum au primit libertatea si cum au actionat bisericile evanghelice in noile conditii de dupa 1989?

438-freedom-isnt-free.jpg

Evident, n-au fost pregatiti pentru libertatea aceasta, si de aceea au facut multe lucruri pe care era natural sa le faca imediat dupa ce au dobandit-o. Au fost multe initiative generoase… Imi amintesc de entuziasmul acela din 90, cand erau tot felul de intalniri axate pe aceleasi intrebari: cum sa folosim libertatea pentru gloria lui Dumnezeu; posturi de radio, de televiziune, reviste… Tot ce nu putusem sa facem inainte, am incercat sa facem atunci. A fost moda stadioanelor pentru un timp. Daca nu putusem sa rostim Evanghelia pe stadioane, am incercat s-o facem atunci, pentru ca auzeam ca asa e prin America. A fost o exuberanta in a incerca lucruri noi; chiar imi amintesc cu placere acest aspect.

Bine, au fost si excese. E clar ca oameni care n-au mai facut niciodata exercitii de comunicare publica de o astfel de anvergura nu aveau cum s-o faca bine de prima data, fara sa-si antagonizeze concetatenii. Nu aveau cum s-o faca de asa maniera incat sa se potriveasca, sa se muleze pe tiparul specific romanesc, ortodox, in asa fel incat oamenii vizati sa raspunda pozitiv. Totusi, unii au raspuns pozitiv… Punand in paranteza pentru un moment ceea ce noi numim lucrarea Duhului Sfant de convingere a oamenilor, e adevarat ca si sociologic vorbind, mesajul evanghelicilor gaseste ecou in mod natural la o parte dintre romani. A fost si va fi in Romania o parte a populatiei ortodoxe sau neconfesionale/ nereligioase care are aceasta inclinatie. Sunt oameni care nu gasesc in alta parte raspunsurile pe care le cauta, iar atunci cand ajung in contact cu o biserica evanghelica, raspund pozitiv si se convertesc. Dovada acestui fapt e ca la evanghelici mereu se convertesc oameni; fie ca nu le place ritualismul din biserica ortodoxa, fie ca vor ceva mai simplu, niste comunitati mai calde, unde oamenii se cunosc mai bine, ceva ii determina sa o faca. Si se supara ortodocsii pe noi, dar nu cred ca au de ce sa se supere pentru ca e ceva natural.

Dar revenind la felul in care au actionat bisericile evanghelice in liberate, cred ca s-au facut multe gafe… Imi aduc aminte de o campanie la TVR sponsorizata, moral cel putin, de Alianta Evanghelica din Romania, cand se anunta pe postere ca se asteapta un milion de convertiti. Asta a fost o aberatie cum nu se putea mai mare. Cel care a fost responsabil cu campania publicitara cred ca a facut o eroare foarte, foarte grava cu un astfel de anunt. Acel anunt a adus prima mare lovitura credibilitatii noastre pe plan national dupa ’89. A fost o gafa care ne-a costat scump. S-a creat asa un antagonism ca pana la urma s-a si suspendat campania si n-au mai dat voie sa se transmita la TVR programele respective, decat dupa negocieri intesne, poate si procese, nu stiu sigur, dar in orice caz, doar cu cateva luni mai tarziu. Seria era planuita pentru Saptamana Mare si a fost transmisa abia candva in toamna.

S-au facut gafe, dar cred ca libertatea a fost o lectie pe care nu stiu daca o alta natiune ar fi invatat-o mai fin sau mai fara hopuri.

(Va urma)

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: