Sări la conţinut

Evanghelicii si sponsorizarile conditionate ideologic

17 martie 2008

Interviu dat lui Andrei Ivan in 18.10.2007 (7)

A.I. Ati vorbit mai devreme de a da socoteala si ca este important cui dai socoteala. Mi s-a parut o idee interesanta legata de influenta banilor asupra teologiei. Pentru ca de multe ori aceasta socoteala pe care unii au dat-o a fost in fata celor de la care au primit banii; si odata cu banii astia au venit si anumite directii, chiar si teologice. Cum credeti ca au contribuit banii la conturarea unui model de biserica?

Cred ca lucrurile difera foarte mult de la caz la caz in aceasta privinta. Pe de o parte au fost biserici cu coloana vertebrala care au facut parteneriate cu alte biserici sau cu organizatii finantatoare si au avut proiecte serioase, pe perioade determinate, urmarind scopuri bine definite si respectand interesul si valorile ambelor parti. De exemplu, se construia o cladire sau se facea o anexa pentru scoala duminicala sau printr-o fundatie romaneasca se finanta o cauza sociala. Toate acestea pot functiona bine si in multe randuri chiar au facut-o, fara ca prin finantare sa se impuna agende straine de interesele evanghelicilor din Romania sau straine de imparatia lui Dumnezeu.

Pe de alta parte insa, a existat si urmatorul scenariu, care din pacate a facut mult rau, si continua sa faca: o organizatie sau o grupare reprezentand un anumit pol ideologic in Occident s-a gandit sa faca pui in Romania. Primul lucru pe care il face o astfel de organizatie e ca stabileste contacte si trimite reprezentanti in recunoastere. Dupa ce identifica cateva persoane, o biserica sau o organizatie existenta, care nu prea au o fundatie ferma, dar au mare nevoie de bani si multa disponibilitate, incepe sa aduca bani. Evident, banii sunt canalizati pentru cauze bune: probleme sociale, constructii de biserici, educatie etc., dar implicit se creaza cateva locuri de munca si exista si niste beneficii secundare pentru localnicii implicati, materializate cel putin in prestigiu. Impreuna cu banii insa treptat vine si persuasiunea de a imbratisa respectivul pol ideologic. Nu conteaza daca respectiva ideologie este de folos sau nu, sau daca este potrivita pentru contextul romanesc sau nu. Scenariul acesta s-a repetat de mult prea multe ori in ultimii 18 ani. Printre „victimele” – mai mult sau mai putin cu buna stiinta – ale acestui scenariu s-au numarat, fara nici o deosebire, anonimi sinceri, arivisti frustrati sau mari lideri evanghelici.

Printre relele produse de acest fenomen se numara si faptul ca prin el s-au creat aici in Romania probleme care pana atunci nu existau. S-au cauzat scindari artificiale, cearta, dispret si invidie. Multe din bisericile independente s-au creat in acest fel. Nu ca o astfel de biserica este ceva rau in sine, dar cand totul e facut dintr-un spirit de dezbinare, atunci nu-i bine… S-au creat biserici care tin sa se numeasca „fundamentaliste”, de exemplu. Acum, bisericile din Romania au fost fundamentaliste de la mama lor, daca e s-o luam asa, pentru ca au ramas statornice langa fundamentele credintei crestine; s-au bazat pe ceea ce a vrut fundamentalismul sa fie initial, o articulare a unei pozitii crestine, autentice in fata pericolului modernitatii. Lucrurile s-au nuantat mai pe urma si cei care nu au mai vrut sa se numeasca fundamentalisti dar au vrut sa se numeasca evanghelici au fost cei care si-au dat seama ca nu-i suficient sa articulezi un punct din asta de vedere si sa stai asa incremenit in el, ci trebuie sa interactionezi cu cultura, sa dialoghezi si sa cauti s-o influentezi. Ei bine, datorita banilor veniti de peste ocean, unii au ajuns, si in Romania, incremeniti in proiectul acela depasit de vremuri, desi bisericile de aici nu intampinau riscul de a sucomba in fata atacului modernitatii. Dar asta nu era o problema pentru zelotii fundamentalisti. Ei au venit si si-au exportat aici ideologia, si odata cu ea si problemele. „A, faceti parte din uniunea baptista, uitati ce fac baptistii in America. Nu e bine sa fiti baptisti. Trebuie sa fiti baptisti fundamentalisti si independenti; numai atunci sunteti buni.” Asa s-a ajuns la aberatia ca in nu mai stiu ce comuna din judetul Timis, biserica baptista normala sa se transforme in biserica baptista independenta si fundamentalista. Sau, ce sa mai vorbim… in mediul penticostal exista chiar mai multe grupari din acestea care reprezinta diverse centre de influenta si de interese.

Poate Dumnezeu va folosi aceasta scadere a oamenilor spre ceva bun in viitor, dar asteptam sa vedem asta. Pe moment cel putin vedem doar lucrurile negative datorita banilor care vin la pachet cu iedologia. O sa mi se spuna ca fara mici compromisuri n-am putea realiza nimic; ca astfel de aranjamente ne permit sa tinem scoli teologice, sa ne educam tanara generatie, sa construim… Raspunsul meu e ca le fel se justificau si conducatorii cultelor care colaborau cu Securitatea. Plateau un „mic” pret ca sa obtina in schimb autorizatii de constructie pentru biserici, cateva locuri in plus la seminar si alte asemenea beneficii, foarte necesare de altfel. Cum sunt insa judecati ei astazi?

Nu stii daca sa razi sau sa plangi cand vezi oameni care n-au nimic de-a face cu pozitia ideologica respectiva, dar au ajuns peste noapte sa fie mari partizani ai ei pentru ca au primit bani. Este total anormal din partea celor care vin cu bani conditionati de astfel de agende, dar si din partea celor care sunt aici si numai ca sa li se faca cladire sau sa li se plateasca 2-3 salarii ei accepta cauze straine si de ei si de evanghelie. E mare pacat, pentru ca am avut inclusiv oameni-institutie din mediul evanghelic romanesc care au facut gafe de genul asta. Au venit cu puncte din astea ideologice forte, care dincolo aveau o anumita rezonanta dar in Romania nu insemnau nimic si au facut valuri mari aici cu ele, tocmai ca sa se poata canaliza fondurile spre proiectele lor.

Nu am date care sa-mi permita sa-mi dau seama cat de extins e fenomenul si nu as vrea sa para ca toti evenghelicii sunt asa. Ma bucur ori de cate ori vad oameni, biserici si organizatii cu coloana vertebrala si cu politici intelepte cu privire la sponsorizari. Sper ca odata cu maturizarea noastra si cu cresterea economica a tarii sa scapam pentru totdeauna de acest rau.


No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: